Как да правим хубави снимки?

Професионални и хубави снимки

Професионални и хубави снимки

Модерните цифрови апарати са в състояние до голяма степен да компенсират човешка грешка или некомпетентност при снимане, но истинското изкуство изисква своите познания и умения. Ще Ви запозная с някои основни правила за една добра фотография. (лична или за приятели, детска фотография или професионална сватбена такава). С малко усилия може да направите професионални и хубави снимки дори у дома!

Първо и най-важно – използвайте правилно предлаганите преимущества на цифровата техника: снимайте с добра разделителна способност. Опитайте се да уловите всеки възможен пиксел. Така ще придадете професионален облик и високо качеството на снимката. Заключете фокуса на правилното място. Не винаги обектът на снимката е в нейния център. Изискват се ръчни настройки на цифровия фотоапарат, за да се постигне търсения ефект.

Второ – представете си какво точно искате да снимате (кой обект или кои обекти от картината пред Вас искате да уловите на първо място). Независимо дали говорим за предмет, човек, емоция или пейзаж – позиционирайте най-важния елемент на правилното място, а останалото да бъде ненатрапчив фон. Пример за ключово позициониране е сватбената фотография. При нея и младоженците, и пейзажът около тях са прелестни и заслужават своето място на снимката. Но да не забравяме кои са главно действащите лица? Открояването на елементите изисква прецизна преценка за светлосенки, цветове и форми

Не се притеснявайте да се приближите максимално до обекта на вашия фотоапарат. Когато е възможно избягвайте функцията Zoom, а се насладете на интимността, която Macro и/или Flower режимите създават. Картината е по-въздействаща и по-истинска. Добър избор на техника при портретна фотография, заснемане на отделни растителни и животински видове. Определено снимки от такова естество носят своето очарование и детаилна красота.

Трето – правилното осветление. Когато снимките са на закрито, изкуствено може да нагласите осветлението в “правилната посока” и с правилната интензивност (едно фотостудио, винаги разполага с правилното осветление и дава гаранции за качество на проведените там портретни, детски и/или семейни фотосесии) . Когато снимате конкретни (по-дребни) предмети на закрито, постарайте се около тях фонът да е бял (използвайте подръчни материали за тази цел – хартия, кърпи, покривки). Светлината в стаята може да изиграе лоша шега върху цветовете на снимката – трябва да активирате White Balance. За добра осветеност на човешки фигури и/или лица може да поставите субекта в близост до прозорец, без пряка слънчева светлина.

Когато снимате на открито трябва да се съобразите с няколко фактора. Например, ако денят е летен, със силно обедно слънце – задължително превключете на Fill Flash режим, за да отстраните тъмните сенки по обектите (да “осветите” обекта). Когато целта на фотосесията е живопистта, добре е заснемането да се проведе сутрин рано или през късния следобед. Тогава цветовете са по-меки, а естествено образувалите се сенки по-дълги. Идеален момент за фотосесия на животни и хора. Отново може да намесите Fill Flash режима, за да балансирате ефектът на контрастта тъмно-светло (например, когато има паднала върху лицето на човек сянка).

Любим за професионалните фотографи момент е при изгрев и при залез слънце. Чудесен момент за заснемане на реклами за автомобили и хора. Ярката дифузна светлина придава магически вид на картината. Подобен ефект може да се търси и в леко облачни дни. За сватбеният фотограф това е идеално осветление, но булката е леко притеснена да не завали 🙂 Успешен фон за получаване на въздействащи, романтични и уникални снимки.

About the Author:


Leave a Comment!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.